Over het project

Het project

Er bestaan gelukkig verhaaltjes en versjes voor kinderen in Vlaamse Gebarentaal. Dankzij de cd’s of dvd’s kunnen kinderen van verschillende leeftijden Vlaamse Gebarentaal ontdekken, al dan niet samen met de ouders. Maar toch is het aanbod nog niet voldoende en niet divers genoeg.

Piramime vzw wil met het project, dat geleid wordt door een werkgroep, meer aanbieden en tegelijk meegaan met de technologische en digitale evolutie.

Een tablet is geen hype meer. Dergelijke toestellen zijn een vaste waarde geworden in veel gezinnen. Een tablet is gebruiksvriendelijk voor alle leden van het gezin, groot en klein. Men kan een tablet onder andere gebruiken als een digitaal boek. Tegenwoordig kunnen dergelijke publicaties dynamisch zijn. Er kunnen videomedia geïmplementeerd worden. Die mogelijkheden willen we gebruiken in het project.

Het doel van het project is om kinderen van 3 tot 9 jaar spelenderwijs kennis te laten maken met Vlaamse Gebarentaal en de gebarenschat. Ook de ouders kunnen mee leren en genieten van de verhalen en de gebaren. Het project wil zowel niet-gebarentalige als gebarentalige bereiken.

Het boek bevat een verhaal in VGT en prachtige illustraties. Maar het is ook een luisterboek! De verhalen worden niet getolkt maar worden wel op geheel eigen wijze verteld in het gesproken Nederlands. Uiteraard lworden de avonturen min of meer synchroon verteld in beide talen. Een prachtige kennismaking met VGT.

We geven de “lezers” en “luisteraars” nog meer kansen om kennis te maken met VGT. Dp de website www.piramime.be/kinderhalen vinden we enorme lijsten van de gebaren die we gebruiken in de verhalen.

De verhalen zijn ontsproten uit de creatieve geest van kristof De Weerdt. De auteur vertelt ook de verhalen in VGT. Joke Eycken voorziet de verhalen van prachtige illustraties.

Karolien Gebruers en Wouter Van Gorrebeeck gebruiken hun stemmen om de personages tot leven te wekken.

 

Waarom een eBook en geen app?

De besturingssystemen zijn onderhevig aan updates. Minstens 2 keer per jaar worden Windows (Microsoft), iOs (apple) en Androïd (Google) voorzien van updates. Kort daarna volgen de updates van de apps.

Om de apps mee te laten volgen met de vernieuwingen van de besturingssystemen moeten er voldoende financiële middelen beschikbaar zijn. Het project en de doelgroep is te kleinschalig om voldoende inkomsten te genereren om de updates te volgen en de goede werking van de app te verzekeren.

Er is potentieel indien er op hoger niveau (Vlaams, Belgisch, internationaal) samengewerkt kan worden om een app te ontwikkelen en te gebruiken. Maar zover zijn we nog niet.

De technische ontwikkeling van de kinderverhalen zijn ontwikkeld door Signfuse (www.signfuse.com) . En volgens de standaarden, die goedgekeurd zijn door Het International Digital Publishing forum (http://idpf.org ).

De laatste nieuwe standaard is ePub 3.0.1. Met iBook volgt Apple de nieuwe standaarden. Google werkt volgens Open Source principe en laat de implementatie van de nieuwe standaarden over aan de ontwikkelaars van de lees-apps. Het nadeel is meteen dat de standaarden sterkt vertraagt geïmplementeerd worden.

Om technische redenen zijn de verhalen nog niet beschikbaar voor Windows-tablet gebruikers. Met dank aan Het project kwam tot stand dankzij Piramime vzw en het bestuur Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd, Vlaamse Overheid, Agentschap Sociaal-Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen, Adviescommissie Vlaamse Gebarentaal Rotary Turnhout Vragen? Indien u vragen, opmerkingen of suggesties hebt over het project dan kan u ze steeds kwijt via het contactformulier. http://piramime.be/admin/webform/contacteren

U kan ook de fiches van de verhalen downloaden. (PDF). De fiches bevatten een korte omschrijving van de verhalen en de link naar eBooks (voor iPad of Androïd-tablets).

 

 

 

Vlaamse Gebarentaal kinderverhalenDe avonturen van Pit & Pot

De avonturen van Pit & Pot

Ik wil groeien

Ik wil groeien

Hoog en hoger

Hoog en hoger

Sneeuwpret

Sneeuwpret

De mier en het ijsje

De mier en het ijsje